Estetik Dolgu Son zamanlarda siyah dolgu uygulamasının yerini alan estetik dolgu, dişlerdeki seyrek ve hasarlı durumları herhangi bir görünüm kaygısı yaratmada uygulanan dolgu yöntemidir. Diş renginde yapılan estetik dolgular, hem ön hem de arka dişlere yapılmaktadır. Özel bir ışık tekniği ile yapıştırılan estetik dolgu, amalgam dolguların estetik beklentileri karşılamaması nedeniyle tercih edilmektedir.

Estetik Dolgu Aşamaları

Estetik diş dolgusu, kısa ve acısız yapılmaktadır. İlk olarak hastadan alınan doku ve diş örnekleri ile ön çalışma sonuçları alınır. Uyum problemlerini minimuma indiren bu çalışma sonrasında kompozit dolgu malzemeleri hazırlanmış kavitelere tabakalar halinde yerleştirilir. Holojen ışıkla sertleştirilir ve dişe kimyasal olarak bağlanır. Estetik dolgu nasıl uygulanır diyenler için doğal diş işlevi kazandıran estetik dolgular 2 şekilde yapılabilir.

  • Kompozit dolgu

Estetik dolgu malzemesi genelde kompozittir. Kompozit dolgu yapılırken çürükler temizlenerek ışınla dolgu yapılır. Bağlanan yüzeyi arttırmak için bizotaj yapılır. Bonding işlemi yapılarak diş ve kompozit dolgu birbirine sabitlenir. Işınla sertleştirme işlemi uygulandıktan sonra diş üzeri cilalanır. Dişlerde meydana gelen çürüklerde en aktif çözüm için kullanılır.

  • Porselen dolgu

Estetik diş dolgusu uygulanırken porselen malzeme de kullanılmaktadır. Porselen dolgular, kompozit dolguların eksikleri için geliştirilmiştir. Kompozit dolgularda sertleşme sırasında az da olsa büzülmeler oluşmaktadır. Porselen dolgu uygulamalarında ise bu sorunu gidermek için laboratuvar ortamında dolgular ölçüye göre yapılmaktadır. Dolayısıyla dolgunun yerine uymama sorunuyla karşılaşılmaz. Ön diş dolgusu için porselen dolgu tercih edilir.