Ağız,Diş ve Çene Cerrahisi Ana bilim Dalı; diş ve çene şekilleri ile onların çevre dokularındaki hastalıklarını tespit ederek gerekli olan medikal ve cerrahi tedavileri uygulayan özelleşmiş bir ana bilim dalıdır. Bu bölümde uygulanan tedaviler neleri kapsamaktadır? Kliniğimizde yapılan tedaviler; gömülü ve sürmüş dişlerin çekimi ve sürdürülmesi, ağız çene ve yüz kısmı enfeksiyonlarının tedavisi, çene kırıkları, ağız içindeki yumuşak ve sert dokularda gelişen kistik veya tümöral oluşumların biyopsisi ve operasyonları, implant cerrahisi, ileri kemik ogmentasyonları, sinüs tabanı yükseltme operasyonları, kök ucu rezeksiyonu ve protez öncesi cerrahi işlemleri olarak sıralanabilir.

Her 20 yaş dişi çekilmeli midir?

Genellikle 20’li yaşlarda ağız içi süren son dişler olan 20 yaş dişleri çene gelişimi bitirdikten sonra sürdüğü için çenelerde yer bulamayıp yarı gömülü veya tam gömülü kalabilmektedir. Doğru pozisyonda ilerlemeyen ve diş dizisini bozabilecek olan, çevre dokulara zarar veren, çürük ve diş eti iltihabı oluşan, ağrı, apse veya kist yaratan 20 yaş dişlerinin çekilmesi gerekir. Fakat diş dizisinde yer alabilmiş olan herhangi bir sıkıntı oluşturmayan 20 yaş dişleri ağız içerisinde fonksiyonda kalabilir.

Çene kistleri neden oluşur, alınması gerekir mi?

Alt veya üst çene kemiklerinin içinde veya yumuşak dokuda var olabilen, içinde sıvı bulunan boşluklara kist denilir. Diş veya gelişimsel kökenli olabilirler. Bulundukları bölgede genişleyerek büyürler ve ilgili bölgede şişlik, ağrı, çevre dişlerde sallanma veya yer değiştirme yapabilirler. Kistlerin tanısı radyolojik, klinik ve histopatolojik incelemeler sonucu belirlenir. Kistlerin cerrahi olarak tedavisi gereklidir çünkü alınmayan kistler zaman içerisinde büyüme yaparak bölge dokulara zarar verebilir. Müdahale edilmeyen kistler büyük ebatlara ulaşıp enfeksiyon, ağrı, çene kemiğinde rezorpsiyon veya kırılma, sinire bası sonucu uyuşukluk gibi sorunlar yaratabilir.

Apikal rezeksiyon nedir, ne zaman gereklidir?

Apikal rezeksiyon, diş köklerinin ucundaki kist yada enfeksiyonun diş kökünün 1/3 lük alt kısmıyla birlikte çıkarıldığı cerrahi işlemdir. Diş kaybını durdurup dişi ağızda tutmak için yapılan bir işlemdir. Diş kök ucunda bulunan küçük kistlerde, kanal tedavisi ile yenilenmeyen kök ucu enfeksiyonlarında, kök ucunda kanal aletinin kırıldığı zamanlarda, taşkın kök kanal tedavilerinde ve travma sonucu kök ucu kırıklarında apikal rezeksiyon işlemi uygulanabilir.

Cerrahi işlem sırasında ağrı hisseder miyim?

Cerrahi işlemler lokal anestezi ile yapıldığı için diş çekimi, implant veya herhangi bir cerrahi işlemde ağrı hissedilmez. Fakat hastanın isteği doğrultusunda veya bazı tıbbi zorunluluklarda sedasyon ve umumi anestezi altında da cerrahi işlemler polikliniğimizde uygulanabilmektedir.